Waar komt de photobooth eigenlijk vandaan?

Fotohokje, photobooth, fotozuil, fotobox, fotokast of fotomachine. En zo kan ik nog wel een paar namen verzinnen voor deze fantastische machine. Je vindt ze overal terug. In Nederland kom je ze vooral tegen op stations, voornamelijk voor het maken van pasfoto's. Maar steeds vaker zie je ze ook op beurzen, festivals, bruiloften en andere evenementen. Maar waar komt die photobooth nu eigenlijk vandaan?

Photobooth geschiedenis

Het concept van de originele 'Photo Booth', waar djunes zo enthousiast over is, dateert helemaal terug tot 1888. De Amerikanen William Pope en Edward Poole dienden een patent in voor een 'geautomatiseerde fotografie machine'. Helaas bleef het bij een patent, want de daadwerkelijke machine is nooit gebouwd. In 1889 kwam er echter verandering. De Franse uitvinder Enjalbert en de Duitse fotograaf Steffens bouwden de eerste fotomachines, die uiteindelijk niet betrouwbaar genoeg bleken te zijn. Het zat dus nog niet mee wat betreft de bouw van het apparaat.

In 1890 slaagde de Duitser Conrad Bernitt er als eerste in om een succesvolle Photo Booth te bouwen. Wat hebben we toch veel te danken aan die Duitsers! De eerste machine die echt foto's maakt door middel van het fotografisch procedé werd uitgevonden door, wederom een Duitser, Carl Sasse in 1896. Klasse Carl! Een beetje laat, maar alsnog bedankt namens Lach je Lens!

De echte pasfotoautomaten zoals we die nu kennen, zijn uitgevonden door de Russische immigrant Anatol Josepho in 1923, in New York. Vanzelfsprekend werd de creatie van deze Rus meteen een groot succes, ook al duurde het een minuut of 10 voordat de foto's ontwikkeld en wel uit de 'photo booth' rolden. Met de introductie van digitale camera's zijn de meeste gedateerde fotoautomaten vervangen door nieuwere en modernere versies. En dat was dat. Totdat de trend langzaam liet beseffen dat Black & White foto strips toch ook wel heel geweldig zijn. Lekker vintage, zo'n fotostripje in zwart-wit waarbij je even moet wapperen om te voorkomen dat de inkt aan je vingers blijft plakken. Wij vinden hem geweldig!

Wil jij ook een photobooth op jouw evenement?

Photobooth huren 
Deel deze pagina
Vraag het Djunes
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

“Wij hebben bij djunes de photoboot gehuurd, de service was super. ”

  • Bruiloft
  • 75
  • Beach Club Zomers, Katwijk

Wij hebben bij djunes de photoboot gehuurd  de service was super. Duidelijke afspraken en met vragen heel snel antwoord. De photoboot was en groot succes op de bruiloft, voor herhaling vatbaar

Wendy
Compleet verzorgd,
van aankomst tot vertrek
Ruime keuze, lage prijzen
en 15 jaar ervaring
De beste dj apparatuur
en photobooths
Alles onder één dak,
met een aanspreek punt