Kosten bruiloft - Wat kost een bruiloft?

Wat zijn de kosten van een bruiloft? We hebben de gemiddelde uitgaven voor verschillende aspecten van een trouwdag voor jullie op een rijtje gezet, zodat jullie een idee krijgen van de totale kosten.


 

Wat kost een bruiloft?

Gemiddeld liggen de kosten voor een bruiloft tussen de €10.000 en €20.000 (exclusief de huwelijksreis), maar de uiteindelijke prijs hangt sterk af van jullie persoonlijke keuzes. Jullie hebben namelijk de controle over hoe duur jullie bruiloft wordt. In dit artikel proberen we een overzicht te geven van de gemiddelde kosten voor verschillende trouwleveranciers. Het is aan jullie om te bepalen wat voor jullie belangrijk is en hoe jullie het budget verdelen.

Wat besteden andere bruidsparen gemiddeld aan hun bruiloft?

Iedere aanstaande bruid die begint met het plannen van haar droombruiloft vraagt zich af hoeveel zo'n speciale dag gemiddeld kost. Het antwoord is niet eenvoudig, omdat dit afhankelijk is van diverse factoren, met jullie budget als belangrijkste overweging. Er zijn prachtige bruiloften te organiseren binnen elk budget, maar als jullie dromen van een exclusieve, op maat gemaakte bruiloft met designerkleding en luxe details, kan het uiteindelijke bedrag boven het gemiddelde uitkomen. In dit artikel vind je een overzicht van de gemiddelde kosten die trouwleveranciers met een bedrijfsprofiel hebben, en we hebben in 2019 onderzoek gedaan onder 4.000 bruidsparen. Let wel, sindsdien zijn de kosten gestegen door inflatie.

Hoe stel je een budget op voor je bruiloft?

Het is essentieel om een budget te hebben voor jullie bruiloft. Hiermee hebben jullie duidelijkheid over jullie financiële mogelijkheden en kunnen jullie de uitgaven goed plannen. Dit voorkomt conflicten over de financiën. Als jullie eenmaal het budget hebben vastgesteld, kunnen jullie samen bekijken hoe jullie dit bedrag bij elkaar kunnen brengen. Denk aan maandelijkse spaarbedragen, eventuele spaargelden en wanneer jullie extra inkomsten verwachten, zoals vakantiegeld. Met creativiteit en het stellen van prioriteiten kunnen jullie een prachtige bruiloft organiseren binnen elk budget!

In de afgelopen jaren hebben we veel informatie verzameld over de uitgaven van bruidsparen per trouwonderdeel. Leveranciers met een bedrijfsprofiel op onze website hebben hun tarieven ingevuld. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn; een geweldige trouwdag is mogelijk binnen elk budget, maar als je kiest voor exclusieve leveranciers, kunnen de kosten hoger uitvallen dan het gemiddelde. Uiteindelijk draait het om keuzes maken: wat vinden jullie echt belangrijk en wat past bij jullie budget?

Hoe wordt jullie trouwbudget besteed?

Misschien zijn jullie echte fijnproevers en past een Italiaanse bruiloft perfect bij jullie. Stel je voor, lange tafels gedekt onder de ondergaande zon, geserveerd met heerlijke rode wijn die perfect past bij het culinaire meesterwerk dat de chef-kok net heeft bereid. Als jullie meer van feesten houden, dan moet de trouwreceptie een onvergetelijke gebeurtenis zijn! Een duurzame BBQ waar gasten hun favoriete gerechten kunnen kiezen, begeleid door live muziek om de avond op gang te brengen. Nadat iedereen is losgegaan op de dansvloer, neemt de DJ het over voor een onvergetelijke afterparty.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe jullie bruiloft er heel anders uit kan zien, afhankelijk van jullie voorkeuren en budget. Het is belangrijk om te bepalen waar jullie prioriteiten liggen en welke aspecten van jullie trouwdag meer budget verdienen. Onthoud, kwaliteit heeft zijn prijs. Wil je een mooie bruiloft waar je later met plezier aan terugdenkt? Bespreek samen wat voor jullie echt belangrijk is op jullie trouwdag.

Wat kost trouwen?

Leuk en aardig allemaal, maar wat zijn nu de werkelijke kosten van trouwen?

De trouwjurk, trouwringen, weddingplanner & locatie

De zoektocht naar de perfecte trouwjurk is voor veel bruiden een van de hoogtepunten van de bruiloftsplanning. Maar wat kost een trouwjurk eigenlijk? Het is verstandig om van tevoren een budget vast te stellen, zodat je gericht kunt winkelen en niet teleurgesteld raakt door een prachtige, maar te dure droomjurk.

Trouwringen zijn een levenslange investering, aangezien jullie ze de rest van jullie leven zullen dragen. De kosten van trouwringen variëren sterk afhankelijk van het materiaal, gewicht, soort stenen en bewerking. Ook de keuze tussen een edelsmid en juwelier kan van invloed zijn op de prijs.

De kosten voor de trouwlocatie kunnen sterk variëren. Willen jullie een exclusieve locatie voor jullie bruiloft, of is één ruimte voldoende? Het aantal gasten heeft invloed op de prijs per persoon en kan leiden tot extra personeelskosten. Tip: trouwlocaties hebben vaak goede connecties met andere trouwleveranciers, wat voordelen kan opleveren voor jullie als bruidspaar.

Kosten van een bruiloft: een overzicht

Om jullie een beter beeld te geven van de kosten van een bruiloft, hebben we een overzicht gemaakt per categorie. Deze kosten zijn gebaseerd op minimale en gemiddelde tarieven van leveranciers met een bedrijfsprofiel op onze website*. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn en dat de tarieven kunnen variëren. Het overzicht geeft jullie de vrijheid om het budget voor jullie trouwdag zelf te bepalen. Veel bedrijven rekenen ook een vast bedrag per gast, bijvoorbeeld voor de receptie, het diner of de feestavond, wat kan leiden tot hogere kosten bij een groter aantal bruiloftsgasten.
 • Bruidstaart (gemiddelde prijs voor 50 personen): €370,-
 • Bruidsboeket (gemiddelde prijs): €100,-
 • Bruidsmake-up (inclusief proefmake-up, gemiddeld): €190,-
 • Bruidskapsel (inclusief proefkapsel, gemiddeld): €235,-
 • Trouwlocatie & Catering (gemiddeld): €7.050,-
 • Diner (gemiddelde prijs voor 50 gasten): €1.335,-
 • Locatie voor de ceremonie (gemiddelde, minimale prijs voor 50 gasten): €590,-
 • Receptie inclusief zaalhuur (gemiddelde, minimale prijs voor 50 gasten): €1.000,-
 • Feest (4 uur, inclusief drank en zaalhuur, gemiddelde, minimale prijs voor 50 gasten): €1.900,-
 • Fotograaf (gemiddelde prijs voor 8 uur): €1.750,-
 • Videograaf (gemiddelde prijs voor 8 uur): €2.000,-
 • Huwelijksnacht (inclusief ontbijt, gemiddelde prijs): €300,-
 • Trouwjurken (exclusief accessoires en vermaken, gemiddelde, minimale prijs): €1.550,-
 • Trouwpak (exclusief accessoires en vermaken, gemiddelde, minimale prijs): €900,-
 • Bruiloft DJ en Bruiloft Band (gemiddelde prijs voor 4 uur inclusief apparatuur, verdeeld over deze 2 categorieën; let op, een band is duurder dan een DJ): €1.390,-
 • Trouwambtenaar (minimale prijs voor de huwelijksvoltrekking, gemiddelde): €795,-
 • Trouwringen (minimale prijs per paar, gemiddelde): €875,-
 • Huwelijksbedankjes (gemiddelde prijs voor 50 gasten): €275,-
 • Trouwauto (gemiddelde prijs voor 4 uur, exclusief kilometerheffing): €395,-
 • Trouwkaarten (prijs voor 50 stuks, gemiddeld): €175,-
 • Als je al deze categorieën optelt, kom je uit op een totaalbedrag van €23.175,-.

Onvoorziene kosten voor je bruiloft

Het kan altijd gebeuren dat sommige zaken duurder uitvallen dan verwacht of dat er onverwachte kosten opduiken. Misschien is jullie favoriete leverancier erg populair of hebben jullie extra budget nodig voor de jurken van de bruidsmeisjes. Daarom is het verstandig om naast het reguliere budget ongeveer 10% te reserveren voor onvoorziene kosten. Lees ook ons artikel over de verborgen kosten van een bruiloft. Zo zijn jullie goed voorbereid!

Vergeet de huwelijksreis niet!

Het is van groot belang om na de bruiloft samen tot rust te komen. Het plannen van een bruiloft is leuk, maar vergt veel energie en tijd. Daarom is het essentieel om een (klein) bedrag te reserveren voor jullie huwelijksreis. Of jullie nu kiezen voor een luxe hotel op de Veluwe of drie weken op de Malediven, het is heerlijk om nog even te genieten van jullie bijzondere moment samen na de grote dag.
Deel deze pagina
Vraag het Djunes
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

“Wij hebben bij djunes de photoboot gehuurd, de service was super. ”

 • Bruiloft
 • 75
 • Beach Club Zomers, Katwijk

Wij hebben bij djunes de photoboot gehuurd  de service was super. Duidelijke afspraken en met vragen heel snel antwoord. De photoboot was en groot succes op de bruiloft, voor herhaling vatbaar

Wendy
Compleet verzorgd,
van aankomst tot vertrek
Ruime keuze, lage prijzen
en 15 jaar ervaring
De beste dj apparatuur
en photobooths
Alles onder één dak,
met een aanspreek punt